Waarom is Vitamine D zo belangrijk?

 

Vitamine D is een unieke in vet oplosbare vitamine die niet werkt als de meeste andere vitamines, maar in plaats daarvan meer als een natuurlijk hormoon werkt. Het wordt vaak de “zonne-vitamine” genoemd omdat het van nature wordt geproduceerd door de aanwezige cholesterol in onze  huidcellen wanneer het wordt blootgesteld aan ultraviolette B (UVB) stralen. Deze UVB-stralen werken in op de cholesterol om energie te leveren voor vitamine D-synthese.

 

Vitamine D speelt een vitale rol bij het behouden van een sterk en gezond lichaam. Enkele van de vele gezondheidsvoordelen die het biedt, zijn onder meer ondersteuning van gezonde botten , optimale hersen- en immuunsysteemfunctie en het behoud van een gezonde, stralende huid.

Daarbij heeft Vitamine D een opmerkelijk groot effect op onze gemoedstoestand! Reden waarom we als de zon schijnt vaak vrolijk zijn!

 

Slechts 10% van onze vitamine D komt uit voeding

Het grootste deel (90%) maken we dus zelf aan met behulp van zonlicht. Er is echter een praktisch probleempje. In landen boven de 40ste breedtegraad – en dat is heel Europa, behalve Zuid Spanje  – is de intensiteit van het zonlicht van Oktober tot en met Mei niet sterk genoeg is om voldoende Vitamine D aan te maken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het merendeel van de Europeanen – zelfs in de zomer – een Vitamine D tekort heeft. 

De meest praktische manier om dit tekort op te lossen is het nemen van een Vitamine D supplement.

Waarom krijgen we in de winter vaak griep en niet in de zomer?

Omdat vitamine D zo’n essentiële rol speelt bij het optimaal functioneren van het immuunsysteem en we in de winter in Nederland te weing zonlicht krijgen, verzwakt ook onze afweer. We worden dus vatbaarder voor ziekten en de kans dat we verkouden of grieperig worden wordt groter. Simpele suppletie met Vitamine D kan een hoop ellende voorkomen!

Laat de winter maar komen! Bestel nu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GREEN FRIDAY! Eco Mundo Vegan D3 op basis van korstm s- €12

GREEN FRIDAY! Eco Mundo Vegan D3 op basis van korstmos €40

GREEN FRIDAY! Eco Mundo Vegan D3 op basis van korstmos €22

10 verbluffende feiten over vitamine D

 

Uit een samenvatting van 90 Europese wetenschappelijke studies uit 2016 blijkt dat gemiddeld 87% van de Europeanen officieel een Vitamine D tekort heeft. Bijna 9 op de 10 mensen heeft een vitamine D bloedwaarde van minder dan 30 nanogram per ml bloed.

Dat wil zeggen dat slechts 13% een vitamine D bloedwaarde heeft van groter dan 30 nanogram per ml bloed. Alhoewel de opvattingen uiteenlopen over wat de optimale bloedwaarde voor vitamine D zou moeten zijn, lijkt er de afgelopen decennia toch steeds meer consensus te ontstaan over het verhogen van de algemene aanbeveling.

Hoewel bloedwaardes beneden de 30 nanogram per ml bloed een Vitamine D tekort aangeven, zijn waardes tussen de 60 en 90 nanogram per ml optimaal ter preventie van een hele reeks veel voorkomende ziektes en aandoeningen zoals overgewicht, slapeloosheid, diabetes, depressie en zelfs kanker! Hieronder  zetten we de 10 meest interessante wetenschappelijke bevindingen over Vitamine D op een rijtje!

1. Vitamine D bevordert een gezond gewicht

Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht (een BMI hoger dan 25) Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat mensen met overgewicht vaak een laag vitamine D gehalte in het bloed hebben.

Wanneer men reeds overgewicht heeft dan is ook meer vitamine D nodig om goede bloedwaardes te bereiken. Dit komt omdat Vitamine D in het vetweefsel wordt opgeslagen.

Andersom is het zo dat mensen met een een bloedwaarde van hoger dan 30 ng/L veel minder vaak overgewicht hebben en is het makkelijker om meer gewicht kwijt te raken met een dieet als de bloedwaarde boven de 32ng/L is.

2.vitamine D bevordert een goede nachtrust

 

Een op de vijf Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Dat zijn ongeveer 3.5 miljoen mensen! Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot een groot aantal slaapproblemen, waaronder slaapverstoring, slapeloosheid en een algehele slechte kwaliteit van slaap.

Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt de link tussen Vitamine D status en kwaliteit van slaap duidelijk. Uit een grote studie uit 2012 kwam naar voren dat de meeste slaapproblemen verholpen kunnen worden bij een Vitamine D bloedwaarde van tussen de 60 en 80 ng/L.

referenties

3. Vitamine D verlengt het leven

Alhoewel we steeds ouder worden met z’n allen, laten de jaren die we doorbrengen in goede gezondheid nog veel te wensen over! Op 1 januari 2018 hadden 8,8 miljoen mensen in Nederland één of meer chronische ziekten. Dit komt overeen met 52% van de Nederlandse bevolking. Alle top 10 doodsoorzaken, waaronder diabetes, hart en vaatziekten en beroertes worden in verband gebracht met een te lage Vitamine D status. Een bloedwaarde van boven de 40ng/ liter wordt gezien als optimaal om de kans op alle deze aandoeningen te minimaliseren. 9 op de 10 Nederlanders heeft waardes lager dan 30ng/L

4. Vitamine D vermindert de kans op kanker

In Nederland krijgen 1 op de 3 mensen krijgt kanker en overlijden jaarlijks ongeveer 45.000 mensen aan deze ziekte. Dat zijn schokkende statistieken.

Ook bij kanker is weer een sterke link met de Vitamine D status in het bloed. Bij een waarde lager dan 20ng/L is de wordt de overlevingskans drastisch kleiner.

Bij een bloedwaarde van meer dan 40ng/neemt het risico om kanker te krijgen uberhaupt af met 65%! Bij een bloedwaarde van meer dan 30ng/L is de kans op borstkanker zelfs 85% kleiner!

5. vitamine D verhoogt de vruchtbaarheid

Er is een interessante link tussen Vitamine D en een verhoogde vruchtbaarheid. Zo is uit onderzoek gebleken dat conceptie veel succesvoller is als zowel de man als de vrouw voldoende vitamine D in het bloed hebben. Voldoende is in dit geval meer dan 30ng/L. Beneden de 20ng/ komt onvruchtbaarheid veel vaker voor!

Ook bij IVF geldt dat er 50% meer kans is op zwangerschap wanneer de vitamine D status van de vrouw voldoende is. Ook de kwalitiet van het sperma van de man is beter bij een adeqaute vitamine D niveau.

Beneden de 20ng/L is een zeer duidelijke afname te zien van het totale aantal spermatozoïden en de totale progressieve beweeglijke spermatelling. Iets om over na te denken!

Bestel nu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GREEN FRIDAY! Eco Mundo Vegan D3 op basis van korstm s- €12

GREEN FRIDAY! Eco Mundo Vegan D3 op basis van korstmos €40

GREEN FRIDAY! Eco Mundo Vegan D3 op basis van korstmos €22

6. Vitamine D helpt bij depressie

Lage vitamine D status wordt geassocieerd met de meeste soorten depressie, waaronder seizoensgebonden affectieve stoornis, manische depressie, bipolaire stoornis en depressie tijdens of na de zwangerschap .

Gelukkig biedt het slikken van supplementaire Vitamine D een simple uitkomst zonder bijwerkingen. Het blijkt namelijk dat suppletie met Vitamine D of blootstelling aan voldoende zonlicht net zo effectief is tegen de meeste vormen van depressie als het nemen van medicijnen.

Voldoende zonlicht is in Nederland de meeste tijd van het jaar niet haalbaar, maar het bijslikken van Vitamine D is eenvoudig en veel goedkoper dan een UVB zonnebank

7. Vitamine D verkleint de kans op diabetes

 Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.000 bij! Een lage vitamine D status is een belangrijke risicofactor voor diabetes.

Een interessant gegeven is dat mensen die dichter bij de evenaar wonen statistisch veel minder kans hebben om diabtes te krijgen! Het is zelfs zo dat diabetes 3,5x minder waarschijnlijk wordt wanneer je meer dan 25 ng vitamine D/liter bloed hebt.

Pre-diabetes kan zelfs volledig worden voorkomen en teruggedraaid met 4000IU Vitamine D per dag!

8. Vitamine D verbetert de longfunctie van rokers

Als roker is het extra belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Waarom is dat? Ten eerste omdat je door het roken extra vitamine D verbruikt voor het herstel van het lichaam en ten tweede omdat recente onderzoeken duidelijk aantonen dat rokers met lage vitamine D-niveaus een veel groter risico lopen op permanente longschade.

Daarnaast is het zo dat bij elke nanogram meer Vitamine D in het bloed de longfunctie verbeterd. Dit is zelf extra het geval bij rokers! Maar ook als niet roker en stadsbewoners staan we bloot aan aan ongezonde hoeveelheden fijnstof. Het is zelfs zo dat in Europa jaarlijks 400.000 mensen vroegtijdig overlijdens door slechte luchtkwaliteit.

9. Vitamine D  verhoogt sportprestaties

Iedereen die sport beoefent heeft baat bij een vitamine D bloedlevel van rond de 50ng/ liter. Niet alleen voorkomt dit veel letsel, het versneld ook het herstel bij blessures. Zo kan Vitamine D de zogenaamde shin splits bij hardlopers zowel voorkomen als behandelen. Het is bewezen dat vitamine D botbreuken en microscheuren voorkomt en daarmee botbreuken voorkomt.

Een ander voordeel van voldoende vitamine D voor sporters is dat er minder snel spiervermoeidheid optreedt. Daarnaast is in verscheidene studies is aangetoond dat bij optimale vitamine D waarden de spiersterkte toeneemt.

10. Vitamine D voor een zorgeloze zwangerschap

Helaas zijn de meeste mensen en dus de meeste zwangere vrouwen vitamine D deficient. En dat terwijl je tijdens de zwangerschap extra vitamine D nodig hebt. Tussen de 30 en 60nb/liter bloed lijkt ideaal te zijn om de meest gebruikelijke complicaties te voorkomen.

Het blijkt zelfs zo te zijn dat vrouwen die een concentratie van meer dan 40ng/liter bloed hebben 57% minder kans hebben op een vroeggeboorte. Ook het geboortegewicht en de lengte van de baby liggen hoger bij hogere vitamine D waarden. Voor een optimale gezondheid van moeder en foetus is de uiterste dosering vitamine D in ieder geval 4000IU per dag.

Nog beter is natuurlijk te laten testen waar je waardes liggen zodat je nog beter weet hoeveel je bij moet slikken.

Hoeveel heb je nodig?

De wondere wereld van korstmos

Onze 100% veganistische vitamine D3 (Cholecalciferol) is afkomstig van een speciale, organische plantaardige bron, namelijk korstmos! Korstmossen zijn kleine unieke plantensoorten die bestaan uit een symbiotische relatie van een schimmel met een alg. Dit geeft hen unieke eigenschappen, zoals overleven in extreme klimaten en het vermogen om zinvolle hoeveelheden nuttige voedingsstoffen aan te maken, waaronder vitamine D3!

Er zijn veel verschillende soorten korstmossen en we werken met een zorgvuldig geselecteerde soort waarvan is bewezen dat deze vitamine D3 bevat. Dit vormt de basis voor het perfecte vitamine D-supplement. Het is een 100% volwaardig alternatief voor van dieren afgeleide supplementen zoals levertraan of visolie.

Waarom plantaardige D3?

Traditioneel wordt Vitamine D gewonnen uit visolie of uit wolvet (lanolin). De laatste wordt ook wel vegetarische D3 genoemd. Sinds een aantal jaar is er nu een volwaardig vegan alternatief! Waarom is dit goed nieuws? De problematiek met vis of visolie moge duidelijk zijn.

De meeste geconsumeerde vis is zwaar vervuild en als we op deze voet doorgaan zijn de oceanen nog voor de helft van deze eeuw leeggevist! Duurzame visserij klinkt goed, maar bestaat in werkelijkheid niet. Vegetarische D3 gewonnen uit wolvet klinkt eveneens goed, maar ook in de wolindustrie zijn er veel misstanden en is er enorm veel ongezien dierenleed.

The future is plant-based!

Meer plantaardig eten is duidelijk aan een opmars bezig de laatste jaren en steeds meer mensen gaan inzien dat een uitgebalanceerd plantaardig dieet tot één van de gezondste manieren van eten behoort. Wil je meer weten over plant based living kijk dan vanaf 1 januari ook op:

www.ecomundo.blog

en voor al onze superfoods en supplementen ga naar:

www.ecomundo.net

Bestel nu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GREEN FRIDAY! Eco Mundo Vegan D3 op basis van korstm s- €12

GREEN FRIDAY! Eco Mundo Vegan D3 op basis van korstmos €40

GREEN FRIDAY! Eco Mundo Vegan D3 op basis van korstmos €22

Translate »