Waarom zou je superfoods gebruiken?

smooth operator
16th november 2019
Caesar Niezen

Caesar Niezen

Blogger@SuperFoodISM

Totally fascinated by the impact that nutrition and lifestyle have on my physical and mental health! Food as Medicine!”

Recent Posts

Follow me

Superfoods zijn een goede manier om hoogwaardige voeding met een hoge nutrient-dichtheid in je dagelijkse routine te krijgen. En dat is hard nodig want volgens de laatste cijfers van het Nationaal Kompas Volksgezondheid eet nog geen 10% van de Nederlanders voldoende fruit. Met groente is het nog dramatischer gesteld: slecht 5% van de Nederlander eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. En zelfs die aanbeveling is aan de lage kant want volgens een Engels onderzoek uit 2014 moet die aanbeveling minstens verdubbeld worden. Dat wil zeggen: alleen als ook U 40% minder kans wil lopen te overlijden aan een van de meest voorkomende ziekten. Met bovenaan de lijst kanker en hart en vaatziekten.

Superfood is natuurlijk een marketingterm waarmee uiteindelijk in de breedste zin van het woord gewoon groente en fruit worden bedoeld, al dan niet in gedroogde vorm. En dat is waar we in Nederland meer van nodig hebben en ook zo gevarieerd mogelijk. Superfoods zijn dus zeker geen overbodige luxe in de poging om meer groente en fruit in ons dieet te krijgen!

Slechte voeding is over de hele wereld de grootste oorzaak van vroegtijdig overlijden. Rood vlees en suikerhoudende dranken zijn verantwoordelijk voor een op de vijf sterfgevallen.

⦁    Slechte voeding had het grootste cumulatieve effect op de wereldwijde sterfgevallen in 2013
⦁    Ongezond eten leidt tot meer doden door het veroorzaken van hart-en vaatziekten en diabetes
⦁    Grootste  risicofactoren voor vroegtijdig overlijden wereldwijd zijn hoge bloeddruk en roken
⦁    Andere  risicofactoren’s zijn overgewicht en een hoge bloeddruk

 

Een grote internationale studie (Global Burden Disease) gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet in 2015 toont aan: Slechte voeding is wereldwijd de belangrijkste veroorzaker van vroegtijdig overlijden. (link naar de studie)

De experts beweren dat 21 procent van de wereldwijde sterfgevallen kan worden toegeschreven aan het feit  dat we met z’n allen te veel  rood vlees en suikerhoudende dranken consumeren en dat het vooral ontbreekt aan groenten, fruit en volkoren granen.

En dan zegt het Voedingscentrum dat Superfoods niet bestaan!

Ongezond eten is de grootste veroorzaker van sterfgevallen wereldwijd door het veroorzaken van velerlei aandoeningen, waaronder hart-en vaatziekten, beroertes en diabetes. De grootste risicofactoren bij zowel mannen als vrouwen zijn hoge bloeddruk, roken, hoge BMI (overgewicht) en een hoge bloedsuikerspiegel, aldus de onderzoekers. Maar het  grootste cumulatieve effect op de gezondheid komt door slechte voeding, is de waarschuwing!

superfoods_for_health

De kaart toont de grootste risicofactoren om vroegtijdig te overlijden bij mannen over de hele wereld. Hoge bloeddruk was de nummer één risicofactor  en wordt in verband gebracht met  10,4 miljoen sterfgevallen in 2013.

superfoods_for_health

De kaart toont de grootste risicofactoren om vroegtijdig te overlijden bij vrouwen wereldwijd. Na een hoge bloeddruk is overgewicht de tweede grote risicofactor.

Het onderzoeksteam keek naar 14 dieet risicofactoren, met inbegrip van de consumptie van groenten, fruit, volkorenproducten, noten en zaden, melk, bewerkt vlees, suikerhoudende dranken, vezels, calcium, zout, vis en verschillende soorten vet. Hoge bloeddruk bleek nr één risicofactor en wordt in verband gebracht met 10,4 miljoen doden wereldwijd in 2013.

Het effect van hogebloeddruk op mondiale sterfte is gegroeid met meer dan 49 procent sinds 1990 en de toenemende impact is dramatischer geweest voor mannen dan voor vrouwen.
Hoge bloeddruk steeg 39,9 procent voor vrouwen en 59 procent voor mannen.

‘Er is een groot potentieel om onze gezondheid te verbeteren door het vermijden van bepaalde risico’s zoals roken en slechte voeding. Daarbij moeten ook milieu-risico’s zoals luchtvervuiling worden aangepakt, ” zegt  Dr Christopher Murray, directeur van het Institute for Health Metrics and Evaluation.

 

superfood_dieet

“De uitdaging voor beleidsmakers zal zijn om de kennis te gebruiken die we nu hebben en we hopen dat deze inzichten preventie-inspanningen en gezondheidsbeleid zal gaan bepalen”. De Global Burden Disease studie wordt erkend als het meest gezaghebbende werk over mondiale oorzaken van ziekte en vroegtijdige dood.

Het onderzoek werd geleid door het Institute for Health Metrics and Evaluation en gepubliceerd in het tijdschrift Lancet en bekeek 79 risico’s met behulp van gegevens uit 108 landen. Het gebruikte gegevens van 1990 tot 2013.

De risicofactoren die de onderzoekers analyseerden droegen bij tot 30,8 miljoen sterfgevallen in 2013, een vijfde meer dan de 25,1 miljoen sterfgevallen die in 1990 werden gevonden.
De mix van leidende risicofactoren die bijdragen aan sterfgevallen zijn aanzienlijk veranderd sinds 1990.

Ondervoeding van kinderen en onveilig drinkwater hebben de mondiale top 10 lijst verlaten terwijl hoge cholesterol en alcoholgebruik hun plaats hebben ingenomen als belangrijke bijdragen aan een slechte gezondheid.
En de risico’s variëren sterk voor mannen en vrouwen.

Roken is een groter probleem voor mannen en scoort als de nummer-twee risico’s en wordt in verband met 4,4 miljoen sterfgevallen.
Voor vrouwen is roken is de nummer zes risico op vroegtijdig overlijden en draagt bij  aan 1,4 miljoen doden.

Ook alcohol is een top-10 risicofactor voor mannen, maar het is geen belangrijke oorzaak voor vrouwen.

je_bent_want_je_eet

Slechte voeding draagt bij aan 21 procent van de wereldwijde sterfgevallen blijkt uit de Global Burden Diesease studie. De onderzoekers stellen dat de sterfgevallen kunnen worden toegeschreven aan een dieet  met veel rood vlees en suikerhoudende dranken en het ontbreken van voldoende groenten en fruit. Iemand zin in een superfood smoothie?

De toonaangevende risicofactoren die worden geassocieerd met ziekten waren  2013 dezelfde als voor  vroegtijdige sterfgevallen: hoge bloeddruk, roken en overgewicht.

slecht_dieet_doodsoorzaak_nr_1

De onderzoekers  meldden dat hoge bloeddruk en roken zijn opgeschoven naar boven sinds 1990, hoewel roken het aantal rokers zijn in de meeste landen is gedaald.

Maar er zijn ook enorme regionale verschillen.

In een groot deel van het Midden-Oosten en Latijns-Amerika, is overgewicht de nummer een risicofactor voor het krijgen van ziekten.

In Zuid- en Zuidoost-Azië is luchtvervuiling is een van de grootste risico’s  en India worstelt daarbij met de hoge risico’s van onveilig water en ondervoeding in de kindertijd.

Alcohol is de nummer-twee risicofactor in Rusland en roken is de nummer een risicofactor in veel landen met hoge inkomens, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

De meest opmerkelijke verschillen zijn te vinden in Afrika bezuiden de Sahara, dat  in tegenstelling tot andere regio’s, wordt gedomineerd door een combinatie van de ondervoeding, onveilig water en sanitaire voorzieningen, onveilige seks, en het gebruik van alcohol.

 

Conclusie

De conclusie van dit onderzoek is dat teminste 21% van de meest voorkomende ziektes en vroegtijdig overlijden in verband kan worden gebracht met onze eetgewoonten. Een ander onderzoek van de University College of London uit 2013 concludeert dat wanneer we de Nederlandse aanbeveling van twee ons groenten en twee stuks fruit verdubbelen, we 42% mindere kans hebben om vroegtijdig te overlijden.

Wat zou het effect  dan zijn als we het merendeel (70-80%) van ons dieet zouden laten bestaan uit groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden, superfoods, kruiden,sprouts, paddestoelen, kortom echt voedsel? 

 

 

Bronnen voor dit artikel:

1. http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/voeding/hoeveel-mensen-voldoen-aan-de-richtlijnen-goede-voeding/

2. http://jech.bmj.com/content/early/2014/03/03/jech-2013-203500.short?g=w_jech_ahead_tab

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26364544

4. http://www.dailymail.co.uk/health/article-3230568/Poor-diet-biggest-cause-early-death-world-red-meat-sugary-drinks-responsible-one-five-deaths.html

 

 

smooth operator

smooth operator

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »