Vitamine B12

Vitamine B12 – Methylcobalamine

 

Alhoewel wij  altijd onbewerkte voeding aanraden in plaats van het nemen van afzonderlijk of synthetische multivitaminen, zijn er een paar uitzonderingen . Een zo’n uitzondering  is vitamine B12.
Vitamine B12 staat ook wel  bekend als methylcobalamine,  een in water oplosbare vitamine die deel uitmaakt van de vitamine B-familie. B-vitaminen zijn onmisbaar voor bijvoorbeeld onze nierfunctie en dragen bij aan het behoud van een gezond zenuwstelsel. Ook zijn ze noodzakelijk voor een hele reeks spijsverteringsprocessen.

40% van de bevolking heeft een B12 tekort

Vitamine B12  speelt een belangrijke rol bij synthetiseren neurotransmitters die stemming, energie, slaap, eetlust, en motivatie reguleren.  B12 is dus van cruciaal belang voor ons welbevinden. Toch meldde de Tufts Universiteit reeds in 2000 dat 40% van de bevolking te lage B12 waardes heeft.  Ook lopen vegetariers en veganisten, ouderen boven de 50, rokers en mensen die langdurig medicijnen gebruiken een verhoogd risicio.

Daarbij is gebleken dat  veel mensen die normaal testen voor B12 toch een therapeutisch effect ervaren wanneer ze  een B12 supplement nemen. Het kan dus ziijn dat de officiele waarden voor een b12 tekort te laag liggen. Daarbij is B12 volstrekt ongevaarlijk, ook bij hoge dosering.
B12 en onze gemoedstoestand

Een van de belangrijkste functie van B12 is het reguleren de  chemie in ons brein en de synthese van neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en adrenaline. Deze stofjes regelen onder andere stemming, energie, slaap, eetlust, motoriek, motivatie, beweging, cognitie en tal van andere hersenfuncties.

Studies hebben aangetoond dat  mensen met chronische stemmingsproblemen heel goed reageren op B12, B6 en foliumzuur. (3) Ook is gebleken dat 50% van de patiënten met stemmingsstoornissen ook een tekort aan vitamine B12 hadden.

 

De invloed van Vitamine B12

 

B12 heeft veel bewezen effecten op de gezondheid. De volgende gezondheidsclaims zijn toegestaan voor B12

Vitamine B12 draagt bij tot een normale vorming van rode bloedcellen

Vitamine B12 draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme

Vitamine B12 speelt een rol in het celdelingsproces

Vitamine B12 draagt bij tot een normaal metabolisme van homocysteïne

Vitamine B12 draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem

Vitamine B12 draagt bij tot een normale psychologische functie

Vitamine B12 draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid

Vitamine B12 draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel

 

 

Hoe ontstaat een B12 tekort?

Het is moeilijk een B12  tekort te detecteren, omdat de gerelateerde gezondheidsproblemen zijn mogelijk 5 to 6 jaar op zich laten wachten.  Een ander probleem is dat de standaard serum bloedtest voor B12 geen waterdichte proef is.  Er  zitten namelijk veel B12 analogen in plantaardige voeding die voor het lichaam onopneembaar zijn, maar wel als B12 worden geregistreerd door de serum test. Hierdoor komt de meest kwetsbare groep, namelijk de mensen die overwegend plantaardig eten, in gevaar. Zelfs de meest nauwkeurige manier om toegang te krijgen tot B12 niveaus is enigszins onbetrouwbaar.

Tel daarbij op dat veel mensen zijn gestopt of geminderd met het eten van dierlijke producten en dat B12 uberhaupt afhankelijk is van de kwaliteit van ons maagzuur om te kunnen  worden opgenomen dan begrijpen we een beetje waarom dit een algemeen gezondheidsprobleem aan het worden is.

 

Een zwakke spijsvertering betekent een slechte opname van B12

De B12 in onze voeding wordt in de maag vrijgemaakt door zoutzuur.  Als onze spijsverteringszuren van mindere kwaliteit zijn, dan is ook de B12-absorptie laag. Wanneer de spijsverteringszuren optimaal zijn dan produceert de maag een eiwit genaamd de  intrinsieke factor. Dit  is een eiwit dat zich hecht aan het vrijgemaakte B12 en brengt het naar onze dunne darm, waarna het wordt opgeslagen in de lever.
Naarmate we ouder worden wordt onze spijsvertering meestal zwakker en vermindert de intrin sieke factor waardoor de opname van B12 daalt. Dit is waarom iedereen boven de 50 wordt aangeraden B12 aan te vullen.

Welk B12 supplement is het beste?

De meest voorkomende vorm van B12  is cyanocobalamine. Hoewel dit de goedkoopste vorm is het niet de best opneembare vorm. Cyanoobalamine moet nog worden omgezet in ons lichaam naar  methylcobalamine, de meest actieve vorm.

Jarenlang waren B12-injecties waren de standaard als het ging om het opheffen van een b12 tekort, maar uit een aantal recente studies blijkt dat orale B12 als zuigtablet net zo effectief is in het voorkomen van en opheffen van tekorten. Ook als het gaat om extreme gevallen.

 

De voordelen van sublinguale B12 tabletten

Doordat sublinguale B12  wordt geabsorbeert door het dunne permeabele slijmvlies onder de tong wordt het spijsverteringsstelsel omzeilt en speelt  de productie van de intrinsieke factor – die afneemt met de leeftijd, slechte voeding en medicijnen – eigenlijk geen rol meer. Zuigtabletten verschaffen een zeer goede, alternatieve route voor het absorberen absorptie B12 direct in de bloedbaan.

Every day Proper Nutrition

The Energy Vitamin

Vitamine B12-supplementen worden al geruime tijd in verband gebracht met energieproductie in het lichaam.

Alle B-vitamines spelen een belangrijke rol bij de energieproductie van uw lichaam, hoewel ze niet noodzakelijk zelf energie leveren.

Enkele toegestane claims zijn:

  • Toegestaan: B12 activeert je natuurlijke energie in het lichaam
  • Toegestaan:B12 bevordert de energiestofwisseling
  • Toegestaan: B12 draagt bij aan een normale energiehuishouding
  • Toegestaan: B12 draagt bij aan het energieleverend metabolisme
  • Toegestaan: B12 heeft een gunstige invloed op een normaal energieleverend metabolisme
  • Toegestaan: B12 helpt energie vrij te maken uit de voeding
  • Toegestaan: B12 helpt energie vrij/los te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten
  • Toegestaan: B12 is belangrijk voor het energiemetabolisme
  • Toegestaan: B12 ondersteunt de energiestofwisseling

Adres

SuperFoodISM

Moezelhavenweg 91

1043AM AMSTERDAM

The Netherlands

Bel ons

(+31)-20-3413410
(+31) 6-46024298

Email

info@superfoodism.com

Everyday.Proper.Nutrition.

Translate »