Wat is Marine Phytoplankton? Misschien wel het meest essentiële supplement?

smooth operator
16th december 2022
Caesar Niezen

Caesar Niezen

Blogger@SuperFoodISM

Totally fascinated by the impact that nutrition and lifestyle have on my physical and mental health! Food as Medicine!”

Recent Posts

Follow me

“The future of nutrition is found in the ocean” zei Jacques Yves Cousteau.

Deze  toekomst lijkt gearriveerd. Van de oceanen tot aan de hedendaagse gecontroleerde kweek in kassen aan de oevers van de Oostvaardersplassen, heeft fytoplankton heeft een lange weg afgelegd. Jarenlang was fytoplankton haast onbetaalbaar, maar uiteindelijk is deze ‘koning van de superfoods’ nu toegankelijk voor iedereen.

Als er namelijk een superfood is die iedereen elke dag zou moeten nemen dan is het fytoplankton. En hier is waarom: volgens Dr Mark Hyman, arts en voorstander van Functional Medicine, heeft ongeveer 99 procent van de mensen hebben een tekort aan omega-3 vetzuren. Dit is een vrij groot probleem, omdat deze gezonde vetten invloed hebben op vele aspecten van onze biochemie. Ze zijn kortom essentieel voor een optimaal lichamelijk  functioneren en de gezondheid van onze  hersenen.

Fytoplankton voorziet ons van deze omega-3 vetzuren (EPA) en nog veel meer! Het is de basis van de voedselketen en bevat dan ook een indrukwekkende reeks van voedingsstoffen zoals eiwitten, chlorofyl, aminozuren, mineralen, pigmenten, enzymen en spoorelementen.

Fytoplankton is een belangrijke voedselbron voor veel zeedieren en en sinds een vijftal jaar nu ook beschikbaar voor de mens. Fytoplankton voorziet vissen van de heilzame omega-3 vetzuren zoals EPA. Maar nu kunnen we deze stap in de voedselketen dus overslaan en zijn we niet langer strikt afhankelijk van vis of visolie. Dit is niet alleen goed nieuws voor vegetariërs of veganisten, maar zorgt ook voor een product dat vrij is van vervuiling met een hoge biologische beschikbaarheid.

Fytoplankton voorziet ons van deze omega-3 vetzuren (EPA) en nog veel meer! Het is de basis van de voedselketen en bevat dan ook een indrukwekkende reeks van voedingsstoffen zoals eiwitten, chlorofyl, aminozuren, mineralen, pigmenten, enzymen en spoorelementen.

Fytoplankton is een belangrijke voedselbron voor veel zeedieren en en sinds een vijftal jaar nu ook beschikbaar voor de mens. Fytoplankton voorziet vissen van de heilzame omega-3 vetzuren zoals EPA. Maar nu kunnen we deze stap in de voedselketen dus overslaan en zijn we niet langer strikt afhankelijk van vis of visolie. Dit is niet alleen goed nieuws voor vegetariërs of veganisten, maar zorgt ook voor een product dat vrij is van vervuiling met een hoge biologische beschikbaarheid.

Van de 40.000 soorten fytoplankton zijn er slechts een paar geschikt voor menselijke consumptie. Jaren van onderzoek door microbiologen en voedingsdeskundigen heeft aangetoond dat een specifieke soort zich onderscheidt op basis van de voedingswaarde profiel: Nannochloropsis Gaditana. Dit is het soort dat nu wordt geteeld in technologisch geavanceerde foto-bioreactoren. Met behulp van natuurlijk zonlicht en fotosynthese, kan het fytoplankton vrij groeien zonder concurrentie van andere algen.

De gecontroleerde teelt staat garant voor een zeer zuiver en veilig product. Voedingsstoffen, CO2 en zuurstof worden continu toegevoegd aan de kweekvijvers, zodat de algen alles krijgen dat ze nodig hebben voor een perfecte ontwikkeling.

 

Fytoplankton duur?

Tot voor kort werd de meeste  fytoplankton gekweekt in buisvormige foto-bioreactoren die erg duur zijn en slechts kleine hoeveelheden opleveren. Daardoor waren consumentenprijzen torenhoog. Die dagen zijn gelukkig voorbij! Sinds een jaar of vijf wordt fytoplankton ook in Nederland gekweekt in het meer traditionele ‘open vijver’ systeem, maar dan in de beschermende omgeving van een kas. Op deze wijze wordt de kas zelf de fotobioreactor waar alle factoren volledig kunnen worden gecontroleerd. Het resultaat is een hoge kwaliteit algen tegen een sterk verminderde prijs.

Fytoplankton is een unieke en complete voedselbron en voorziet het lichaam van een reeks voedingsstoffen die het nodig voor bijvoorbeeld de productie van gezonde nieuwe cellen en de productie van neurotransmitters. Fytoplankton heeft een alkalische pH en bevordert optimale zuurgraad van het lichaam. Dit is een van de meest kritische factoren voor een goede gezondheid.

Wat zit er in fytoplankton?

Fytoplankton bevat een breed spectrum aan vitamines en mineralen, maar een aantal zaken springen eruit.

1. OMEGA 3 VETZUUR EPA

Marine phytoplankton is een compleet en duurzaam alternatief voor vis en visolie. Omega 3 vetzuren zijn van essentieel voor onze hersenen en lichaam. We hebben het dagelijks in ons dieet nodig. Voor vegetariers en veganisten is dit de enige, echte plantaardige optie!

2. VITAMINE B12

Vitamine B12 is nodig voor het opbouwen van eiwitten, rode bloedcellen en voor het normaal functioneren van ons zenuwstelsel. Vitamine B12 staat ook wel bekend als de energie vitamine omdat onvoldoende B12 kan leiden tot vermoeidheid en stemmingswisselingen. B12 is essentieel voor vegetariers.

3. JODIUM

In de Westerse wereld is jodiumtekort de laatste 40 jaar enorm toegenomen.. Bijna 74% van normaal ‘gezonde’ volwassenen krijgen dagelijks nog voldoende jodium binnen. Jodium is een essentieel mineraal en heeft vele functies in ons lichaam.. Het is betrokken bij onze energiehuishouding, ontgifting en een gezonde schildklierfunctie. Zonder jodium kan de schildklier niet goed functioneren, Jodium is met name moeilijk te verkrijgen voor mensendie grotendeels plantaardig eten . fytoplankton bevat 40 microgram jodium per gram. Drie gram fytoplankton per dag is voldoende voor de dagelijkse jodiumbehoefte.

4. ANTI-OXIDANTEN

Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen ‘normale’ celschade Deze schade wordt door veel wetenschappers beschouwd als een belangrijke factor bij de ontwikkeling van vele van onze veel voorkomende ziektes. Phytoplankton bevat een aantal anti-oxidanten waaronder SOD, cantaxanthine en violaxanthine.

5. CHLOROFYL

Weet je nog dat je moeder altijd zei je groenten op te eten? En ze had gelijk! Dit is deels omdat chlorofyl, het groene pigment in alle planten, buitengewoon gunstige effecten heeft. Het bindt met zware metalen en blokkeert de opname hiervan in ons lichaam. Onderzoek wijst uit dat dit ook geldt voor kankerverwekkende stoffen.

Bio Beschikbaarheid

Bio-beschikbaarheid is de mate waarin elke voedingsstof door je lichaam wordt opgenomen uit het voedsel dat je binnenkrijgt.  De reis die elke voedingsstof moet afleggen is het zelfde. In het eerste deel moet het voedsel worden verteerd zodat de voedingsstoffen kunnen worden onttrokken uit hetgeen je hebt gegeten. Daarna begint het tweede deel van de reis. Nu moeten de voedingsstoffen worden opgenomen vanuit het spijsverteringskanaal naar de rest van het lichaam.

Wanneer een voedingsstof een hoge biobeschikbaarheid heeft dan kan ze makkelijk worden verteerd en en opgenomen. Ook is de mate waarin dit gebeurt redelijk voorspelbaar. Wanneer een voedingsstof slecht biologisch beschikbaar is, dan is de spijsvertering of de absorptie, of beide, veel moeilijker en veel minder voorspelbaar.Als we gezond zijn en gezond eten dan hoeven we ons in de meeste gevallen geen zorgen te maken over de bio- beschikbaarheid van voedingsstoffen uit ons voedsel.

De realiteit is dat de meerderheid van ons geen optimale eetgewoonten heeft en zelfs als we gezond eten, is het als gevolg van moderne landbouwmethoden steeds moeilijker geworden om voldoende vitamines en mineralen uit onze voeding te halen. Dit is waar supplementen een uitkomst bieden.

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het kiezen van supplementen: kies altijd voor een voedingssupplement op basis van natuurlijke ingredienten. Dit in plaats van losse, individuele  vitamines of mineralen of synthetische preparaten/multivitaminen. Fytoplankton is zo’n natuurllijk voedingssupplement.

 

Waarom is dit beter?

Omdat de losse componenten in voeding, de vitamines, mineralen en andere werkzame stoffen, slechts een onderdeel zijn van een veel complexer geheel van al deze voedingsstoffen en phytonutriënten samen en hun interacties in het menselijk lichaam.

Het nemen van geisoleerde vitaminen of mineralen worden in het beste geval niet eens opgenomen door het lichaam en weer uitgescheiden, maar kunnen in het slechtste geval ook schadelijk zijn.

 

Micro-algen worden beter opgenomen dan visolie.

Fytoplankton is niet alleen een duurzamer, maar ook een beter alternatief  dan visolie. Waarom? Omdat een van de belangrijkste voedingsstoffen in fytoplankton, het omega-3 vetzuur EPA, een optimale bio-beschikbaarheid heeft wanneer het voorkomt in de fosfolipde vorm. Fosfolipiden zijn nodig voor het transport van EPA in je lichaam en naar je hersenen.

De EPA in menselijke cellen komt voornamelijk voor in de fosfolipide vorm en slechts een kleine hoeveelheid in de triglyceride vorm. Visolie bevat voornamelijk triglyceriden en slechts een kleine hoeveelheid fosfolipiden. Dit is waarom is fytoplankton is een betere en efficiënte manier bron is van omega-3.
Door de fosfolipiden wordt EPA uit fytoplankton wordt beter opgenomen dan uit visolie, omdat het makkelijker de zogenaamde bloed/hersenbarrière kan passeren. Deze barrière beschermt de hersenen tegen lichaamsvreemde stoffen.

Met andere woorden, het overdrachtsmechanisme om EPA naar je hersenen te krijgen (daar waarje deze essentiële vetten het meest nodig hebt), is efficiënter bij micro-algen.

Hoe wordt fytoplankton gekweekt?

Onze Nannochloropsis Gaditana of Fytoplankton is een hoge kwaliteit micro-alg die gekweekt wordt op Nederlandse bodem. Fytoplankton is dus de enige echte Nederlandse Superfood!

De kassen zijn gelegen aan de rand van een van de grootste beschermde natuurgebieden in Nederland, de Oostvaardersplassen. Het gebied was onlangs te zien in de bekroonde documentaire ‘De Nieuwe Wildernis’. De kweekvijvers worden voorzien van eeuwenoud zeewater (Pleistoceen, ongeveer 130.000 jaar geleden) dat wordt gewonnen op een diepte van 80 meter onder de oppervlakte. Dit is zeer zuiver water, vrij is van besmetting of zware metalen en perfect geschikt voor het kweken van algen.

Nannochloropsis wordt het hele jaar door gekweekt in een volledig gecontroleerde fotobioreactor die wordt beheerd door een toegewijd team van microbiologen die samen 20 jaar ervaring hebben in de productie van microalgen. De algen worden gekweekt op speciall geselecteerde food grade voedingsstoffen onder GMP + certificatie.

 

Natuurlijk en Duurzaam

Het productie-systeem is milieuvriendelijk en er worden geen pesticiden of herbiciden gebruikt. We maken gebruik van natuurlijk, geselecteerde algenstammen. Productieseries worden voortdurend gecontroleerd op kwaliteit.

De algen worden gekweekt in een mono-specifiek kweek, onder gecontroleerde omstandigheden in een semi-continu proces met optimale levering van voedingsstoffen, CO2, licht en mengtechniek. De kweek en verwerkingsomstandigheden zijn gestandaardiseerd waardoor een constante kwaliteit en een hoog gehalte aan waardevolle componenten in het eindproduct gewaarborgt kan worden.

De microalgen worden gekweekt onder natuurlijk zonlicht. Er wordt geen kunstmatige verlichting gebruikt. Het Nederlandse maritieme klimaat met relatief koele zomers en milde winters maakt dat er het hele jaar door geproduceerd kan worden.

 

smooth operator

smooth operator

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »