10 Redenen om elke dag Spirulina te nemen

smooth operator
27th december 2023
Caesar Niezen

Caesar Niezen

Blogger@SuperFoodISM

Totally fascinated by the impact that nutrition and lifestyle have on my physical and mental health! Food as Medicine!”

Recent Posts

Follow me

1. Spirulina geeft hardlopers meer uithoudingsvermogen.

In een studie uit 2008 blijkt dat spirulina het uithoudingsvermogen van hardlopers vergroot en spieren beschermt tijdens intensieve training. Deelnemers die spirulina namen, presteerden beter in loopbandtests, hadden hogere niveaus van melkzuur in hun bloed en vertoonden verminderde indicatoren van spierschade in hun bloed. Spirulina kan spieren voorbereiden op intense trainingen en zou een natuurlijk alternatief kunnen zijn voor duursporters die verbeterde prestaties zoeken zonder schadelijke bijwerkingen.

https://www.ergo-log.com/spirulinarunners.html

https://journals.lww.com/acsm-msse/fulltext/2010/01000/ergogenic_and_antioxidant_effects_of_spirulina.19.aspx

Nog een soortgelijke studie uit 2010 komt tot een soortgelijke conclusie.

Spirulina supplementen verbeteren de prestaties van langeafstandslopers door spieren te helpen meer vet te verbranden tijdens het sporten. Onderzoekers ontdekten dat het innemen van Spirulina de uithoudingsvermogen en het gebruik van vet tijdens het hardlopen vergrootte. Dit effect hangt samen met een verhoogde productie van de antioxidant glutathione, die het lichaam beschermt tijdens het sporten. De exacte relatie tussen vetverbranding en de productie van glutathione wordt nog steeds onderzocht.

https://www.ergo-log.com/spirulinarunners.html

https://journals.lww.com/acsm-msse/fulltext/2010/01000/ergogenic_and_antioxidant_effects_of_spirulina.19.aspx

Ook niet hardlopers ervaren natuurlijk dezelfde voordelen van spirulina gebruik!

2. Spirulina verlaagt je bloeddruk met 4 tot 5 punten.

Het dagelijks innemen van enkele spirulina tabletten kan zowel de systolische als diastolische bloeddruk met ongeveer 4 tot 5 punten verlagen, zo blijkt uit een onderzoek van Poolse wetenschappers. Spirulina bevat phycocyanine, dat mogelijk kan helpen om de wanden van slagaders flexibeler te maken en de bloeddruk te verlagen. Zoals altijd is er meer onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen, maar ondertussen kan het geen kwaad je spirulina gewoon te nemen

https://www.ergo-log.com/spirulina-blood-pressure.html

https://www.mdpi.com/2072-6643/13/9/3054

3. Spirulina helpt bij het afvallen

Het nemen van slechts twee spirulina tabletten bij elke maaltijd tijdens een dieet helpt atleten meer lichaamsvet te verliezen, volgens een studie met jonge mannelijke worstelaars in Iran. Spirulina-suppletie leidde tot lagere niveaus van myostatine (een hormoon dat spiergroei belemmert) en hogere niveaus van follistatine (een hormoon dat myostatine tegengaat) in het bloed, wat werd geassocieerd met een toegenomen vetverlies. Deze effecten kunnen te wijten zijn aan de invloed van spirulina op metabole processen.

https://www.ergo-log.com/on-a-diet-take-2-spirulina-tablets-before-meals-and-lose-even-more-fat.html

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/spirulina-supplementation-during-gradual-weight-loss-in-competitive-wrestlers/5E5BCA491699CC43DA067B15A9FED309

Nog een andere studie legt ook een link tussen spirulina en afslanken.

Spirulina kan helpen bij gewichtsverlies zonder grote veranderingen in levensstijl. Het dagelijks innemen van 2 gram gedurende 6-12 weken kan leiden tot een gemiddeld gewichtsverlies van 1,8 kg, vooral bij mensen die te zwaar zijn. Spirulina verbetert de insulinegevoeligheid en vermindert de eetlust, wat bijdraagt aan het gewichtsverlies.

https://www.ergo-log.com/how-to-effortlessly-lose-weight-with-spirulina.html

https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0965229919311367

4. Spirulina heeft virusremmende eigenschappen

Spirulina lijkt virusremmende eigenschappen te hebben, volgens een dierstudie. Onderzoekers ontdekten dat spirulina de vermeerdering van het griepvirus verminderde in laboratoriumproeven en de overlevingskans van muizen die aan het virus werden blootgesteld, verbeterde. Dit suggereert dat spirulina mogelijk kan worden gebruikt als therapie voor de behandeling van griep en als preventieve maatregel. Verder onderzoek bij mensen is uiteraard nodig om deze effecten te bevestigen.

https://www.ergo-log.com/spirulina-is-a-virus-inhibitor.html

https://www.nature.com/articles/srep24253

 

5. Spirulina geeft je meer energie!

Spirulina-supplementatie kan vermoeidheid verminderen en de energieniveaus verhogen, volgens een kleine studie met 17 gezonde mannen. Deelnemers die spirulina tabletten innamen, ervaarden minder mentale en fysieke vermoeidheid, met verbeteringen die al binnen enkele uren merkbaar waren en gedurende acht weken aanhielden. Meer onderzoek met grotere groepen is nodig om deze bevindingen te bevestigen. Ik persoonlijk ervaar dit effect al ruim 15 jaar!

https://www.ergo-log.com/spirulina-gives-you-more-energy.html

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/09637486.2016.1144719

6. Spirulina maakt HIV positieve mensen gezonder

Toevoeging van Spirulina (dagelijks 5 gram) verbetert de gezondheid van HIV-positieve Afrikaanse vrouwen gedurende 12 weken. Het had geen invloed op de virusaantallen, maar verhoogde de antioxidantenniveaus, wat resulteerde in minder gezondheidsproblemen. Hoewel het geen anti-retroviraal middel is, kan spirulina worden aanbevolen als een supplement om het algehele welzijn van HIV-positieve personen te verbeteren. En dit wordt ook veelvuldig gedaan.

https://www.ergo-log.com/spirulina-makes-hiv-positive-people-healthier.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25057105/

7. Spirulina helpt borstkanker voorkomen

Spirulina verminderde het risico op borstkanker in een rattenstudie. Ratten die een carcinogeen kregen ingespoten en spirulina kregen, hadden aanzienlijk minder kans op tumorvorming dan degenen zonder spirulina. Spirulina leek zelfmoordgenen in kankercellen te activeren en invloed te hebben op eiwitten die verband houden met tumorgroei. Verder onderzoek is uiteraard nodig om de exacte mechanismen te begrijpen.

https://www.ergo-log.com/spirulina-helps-prevent-breast-cancer.html

https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0002944013007438

 

8. Spirulina voorkomt dementie

Spirulina supplementen lijken bescherming te bieden tegen dementie en de ziekte van Alzheimer bij snel verouderende muizen. Deze muizen vertoonden een verbeterd leervermogen en minder plaques in de hersenen die geassocieerd worden met Alzheimer. Spirulina verhoogde ook de productie van ontgiftende enzymen, waardoor schade aan de celmembranen in de hersenen verminderde. Meer onderzoek is weer nodig om deze effecten bij mensen te bevestigen.

https://www.ergo-log.com/spirulinadementia.html

https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv/57/2/57_2_186/_article

9. Spirulina verlicht hooikoorts

Spirulina kan de symptomen van hooikoorts verminderen. Een studie toonde aan dat dagelijks 2 gram spirulina innemen gedurende zes maanden leidde tot minder symptomen in vergelijking met een placebo. Spirulina leek neusproblemen en niezen geassocieerd met hooikoorts te verlichten. Meer onderzoek is wederom nodig om het mechanisme beter te begrijpen.

https://www.ergo-log.com/spirulinahayfever.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18343939/

10. Spirulina eiwitten bevorderen spieropbouw

Onderzoekers in Brazilië voerden een studie uit waarbij ze spirulina vergeleken met caseïne, een zuiveleiwit. Ze ontdekten dat spirulina een meer anabole (spieropbouwende) invloed had op spieren. In hogere doseringen tussen de 20 en 30 gram kan spirulina voor sporters een goede eiwitbron zijn. Het is bijzonder rijk aan aminozuren zoals lysine, methionine en cysteïne, die soms beperkt zijn in plantaardige diëten. Verder onderzoek is nodig om het volledige potentieel van spirulina als eiwitbron voor spieropbouw te begrijpen.

https://www.ergo-log.com/spirulina.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18807105/

 

smooth operator

smooth operator

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »